Jojoba plan olie, cultivar

€ 17,50

Jojoba is één van de favoriete plantoliën! Het is een belangrijke basisolie en geschikt voor elk huidtype. Bijna alle huidverzorgingsproducten van Chi bevatten jojobawas, en dat is niet voor niets! Het is een fantastische huidverzorger en beschermer die er mede voor zorgt voor dat het vocht in de huid blijft en de huid zijdezacht aanvoelt. Jojoba wordt goed door de huid opgenomen en laat geen vettig laagje achter. Jojoba is huidverstevigend, verzachtend, reguleert de talgproductie, houdt het vochtgehalte op peil en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.  

De structuur van jojoba olie komt sterk overeen met die van menselijk talg en werkt talgregulerend. Dat maakt de olie geschikt bij een vette huid, maar heb je juist een (te) droge huid dan geeft jojoba een soort beschermend laagje. 

Jojoba is eigenlijk geen olie maar een plantaardig was, geperst uit de zaden van de Simmondsia californicaDeze praktisch geurloze olie wordt ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd vanwege de goudgele kleur. 

 Toepassing 

Huidverzorging:  

Jojobaolie is ideaal als basisolie vanwege de neutrale geur. De olie is puur te gebruiken of te mengen met ander plantolie en essentiële olie naar keuze. Jojoba is de ideale huidverzorger omdat de olie talgregulerend werkt en dus zowel voor een normale, vette als droge huid te gebruiken is. Daarnaast is jojoba ook in te zetten bij allerlei huidproblemen, zoals bij luieruitslag of na het zonnenHet feit dat jojoba bij vette en droge huidproblemen haar waarde heeft bewezen, zegt iets over de veelzijdigheid van jojobaDé perfecte basis voor je dag- en nachtverzorging!  

Normale huid 
Jojoba werkt als een moisturizer, maakt de huid glad en zijdezacht. De olie werkt verzachtend en voedend. Door het laagje op de huid is jojoba ideaal als gezichtsolie voor elke dag: het beschermt tegen guur en koud weer, tegen de zon, zee en schrale wind en luchtvervuiling.  

Vette huid 
Jojoba wordt goed in de huid opgenomen en de huid voelt glad en niet vet aan. De chemische structuur van jojoba komt sterk overeen met die van menselijk talg (sebum). Door gebruik van jojoba wordt de talgproductie bij een vette huid vertraagd. Dat maakt de olie ook geschikt bij acne. 

Droge huid 
Jojoba legt een waslaagje over de huid heen, zodat het beschermt tegen vochtverlies. Ondanks dit waslaagje blijft de huid ademen en wordt de huid niet afgesloten. Dit in tegenstelling tot minerale oliën. Het voordeel van jojoba is dat het geen vrije radicalen produceert, omdat de olie niet ranzig wordt. Vrije radicalen leiden tot huidveroudering van de huidzorgen ervoor dat hyaluronzuren in de huid uiteenvallen en daardoor de vochthuishouding in de huid wordt verminderd. 
  

Massage:  

Voor gehele lichaamsmassages kan jojoba beter gemengd worden met andere vette plant oliën, zoals amandel of abrikozenpit. Puur is jojoba niet zo goed te spreiden en glijdt het minder makkelijk dan andere basisoliën. Voor een ontspannende massageolie kun je 100ml vette plantolie nemen en optioneel 10 – 15 druppels essentiële olie toevoegen. 

 

Haarverzorging: 

Jojoba beschermt het haar en maakt het haar zacht, glanzend, antistatisch en houdt het haar gezond. Maak een verzorgend haarmasker van gelijke delen jojoba en kokos: smelt de kokos au bain-marie en meng deze met de jojoba. Breng het masker gelijkmatig verdeeld aan over het hele haar; van de haarwortels tot de haarpunten. Wikkel het haar in een handdoek of gebruik een badmuts en laat het masker minstens 1 à 2 uur -maar het liefst de hele nacht- intrekken! Daarna was je het masker (de volgende ochtend) in 2 keer wassen uit, met een neutrale of milde shampoo.  

 

Parfum 

Omdat jojoba praktisch geurloos is en lang houdbaar is, maakt het een ideale basis voor parfummengsels met essentiële oliën.  

 

Waarschuwingen: 

  • Omdat jojoba een vloeibaarplantaardige was is, is deze niet geschikt voor gebruik in de keuken. De olie wordt niet afgebroken in maag en darmen. 
  • In de koelkast stolt jojoba tot een vaste substantie, maar wordt erbuiten snel weer vloeibaar. 

 

Wist je dat: 

  • Wist je dat honderden miljoenen mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika alleen effectieve, lokale plantoliën gebruiken voor de dagelijkse huidverzorging? 
  • De jojobastruik wel meer dan 200 jaar oud kan worden en temperaturen kan verdragen tot wel 60°CDe inheemse woestijnstruik komt voor in het Zuid-Westelijke deel van de Verenigde Staten en in Noord-Mexico